Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Hotnews
Anul şi data apariţiei: 04/3/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Carla Antonescu
Titlul articolului: Legea votului uninominal pe ultima suta de metri
Acces online: https://www.hotnews.ro/stiri-politic-2498836-legea-votului-uninominal-ultima-suta-metri.htm _Guvernului__contestat_de_Basescu_la_Curtea_Constitutionala.htm=5251


Numele cotidianului

Legea votului uninominal intra, marti, in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor. Nu se asteapta discutii aprinse dupa ce  majoritatea partidelor au anuntat ca vor vota noua forma a proiectului, obtinuta in urma dezbaterilor moderate de Pro Democratia si acceptate de Comisia de cod electoral.  Astfel este posibil ca la viitoarele alegeri sa se voteze intr-un singur tur de scrutin in  colegii uninominale. Camera Deputatilor este camera decizionala in cazul acestei legi.

Singurul semn de intrebare este ridicat de intentia PSD de a depune un amendament privind alegerea presedintilor de consilii judetene tot  pe sistemul de vot uninominal. Amendamentul fusese respins in Comisia de cod electoral.

Potrivit proiectului numarul de colegii uninominale este egal cu numarul total de deputati si senatori. Colegiile ar urma sa fie stabilite ulterior de Guvern, la propunerea unei Comisii speciale a Parlamentului. Fiecare partid va propune cate un singur candidat intr-un colegiu, iar cel care va obtine 50% plus 1 din voturi va deveni parlamentar. Daca nimeni nu obtine acest rezultat, voturile vor fi repartizate proportional la nivel national, partidelor. Vor intra in Parlament atat formatiunile care depasesc pragul electoral de 5 procente dar si cele care castiga in sase colegii de deputati si in cinci de senatori.

Forma actuala a legii este diferita de cea pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea la sfarsitul anului trecut. Doua prevederi din lege fusesera declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala, la sesizarea presedintelui Basescu.



  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.